Въпроси и факти за работа на климатика

Posted by kristian 09/03/2015 1 Коментари
1. Няколко факта

 

1. През зимата, когато сте отсъствали за известно време понякога се случва вашия климатик да ви изненада неприятно и да не започне нормална работа. Ефекта се състои в 2-3 минути работа след включване и след това се изключва целия климатик. Това може да се дължи на няколко причини. Някой климатици имат вградена защита, която сработва, когато температурите от вън са много ниски и температурата в стаята също е прекалено ниска. В този случай компресора не успява да повиши налягането на фреона в рамките на необходимото време и централния контролер го отчита като сериозен проблем изискващ намесата на специалист от сервиз за климатици.Можете сами да се справите с проблема, като затоплите помещението използвайки някакъв друг източник за отопление до поне 15-16 градуса и след това да включите вашия климатик.

2. При същите условия използвания климатик може да ви стори, че духа студен въздух. Повечето климатици работейки на номинална мощност правят 15-20 градуса разлика между засмукания въздух от стаята и затопления, т.е. този който излиза от вътрешното тяло и ако в стаята е 10 градуса от климатика ще излиза въздух с температура 25-30 градуса. Човешкото тяло има температура в различните зони около 32-37 градуса и попадането на такъв въздух върху него създава усещането за студено. Не е задължително да измервате температурата на изходящия въздух, но отново трябва да се постараете за затоплите помощението поне до 16 градуса.

 

3. Ако използвате климатици мулти сплит проверете случайно да не сте задали режим на охлаждане на някое от телата. Това е доста срещана грешка при използването на този тип климатици.

 

4. Много често в България се случва електрозахранването чуствително да се отклонява от стандартното 220V, особенно при върхови натоварвания в мрежата. Ако нямата съответна квалификация не се опитвайте да проверявате дали това е причината за нефункционирането на вашия климатик. Може да се стигне до фатален изход. Много климатици могат да детектират този проблем и да преустановят работата си за да се избегнат повреди в уреда, тъй като недостатъчното електрозахранване може да доведе до изгаряне на компресора. За съжаление при повечето климатици е много по-вероятно да изгори компресора, понеже никъде в света не е нормално електрозахранването да е ниско и повечето производители на климатици игнорират този проблем.

 

 

2. Чести задавани въпроси

 

 

1.      Климатикът не тръгва да работи веднага след като го включа?

 

Климатикът първо извършва операция за подгряване, за да не подава студен въздух в режим на отопление. Вентилаторът започва да работи след една до четири минути работа в режим на подгряване. (Работата в режим на подгряване става по-продължителна, когато температурата на външния въздух е ниска. )

 

2.      Докато работи на отопление, климатикът изведнъж спира, чува се звук сякаш нещо ври и започва да свети някаква лампичка. Какво става ?

 

Няма основание за притеснесние. Това което вашият климатик прави и добре че го прави, е да размрази външното тяло. В противен случай ще заприлича на снежна токпка.

 

3.      Вътрешното тяло прави мъгла ?

 

Издухването на студен въздух по време на режим охаждане понижава температурата на въздуха в стаята и понякога това довежда до мъгла.

 

4.      Количеството на отделената вода е значително (в сравнение с количеството, отделено предишната година или предишния ден) ?

 

Количеството на отделената вода се различава в зависимост от стайната температура и влажността. Значителното отделяне на вода не показва неизправност

 

7.      Външното тяло отделя вода или пара?

 

Това не е дефект на климатика. През зимата във външното тяло се натрупва лед, тъй като влагата от въздуха полепва и след това замръзва. Този ефект е предвиден във всички климатици и след време те спират за няколко минути режима на отопление за да вкарват топъл фреон във въшното тяло. Това води до размразяване на натрупалия се лед, което като краен ефект е изтичане на вода от външното тяло на вашия климатик. По време на същия процес може да ви се стори че вашия климатик изпуска газ всъщност в края на процеса по размразяване се включва и перката която до този момент не е работела за да подсуши мократа повърхност. В този момент се получава силно изпарение на останалата влага по външното тяло и ако случайно виждате климатика е възможно да предположите че фреона във вашия климатик е заминал в атмосферата. Тук няма място за притеснение това е нормален процес във всички климатици.

 

8.        Лоша миризма от климатик?

 

Лошата миризма се получава в повечето климатици през лятото когато работят в режим на студено. Тази миризма е следствие от остатъчната влага във вътрешното тяло когато климатика се изключва след режим на охлаждане. Тази влага благоприятства за образуването на мухъл и плесени във вътрешното тяло и следствието е лоша миризма идваща от климатика при последващо включване. Има модели климатици които могат да отстранят причината за образуването на мухъл и плесени а за тези които не притежават тази функция е най добре редовно да почистват филтрите и поне два пъти в годината през пролетта и през есента да повикате сервиз за климатици чийто служители да извършат профилактика.

 

9.      Пукане от вътрешното тяло на климатик ?

 

В режим на отопление е нормално да се чува леко пукане от вътрешното тяло на климатик. Това не е дефект нито някакъв проблем и е вследствие на топлинно разширение и свиване най често на пластмасата от корпуса. Обикновенно такива топлинни промени се получават по време на режим размразяване но не е изключено да има пукане от време на време и в други моменти

 

6.      Защо климатика работи непрекъснато ?

 

Идеята на инверторните климатици се състои в непрекъснатата работа без да спират контролирайки много точно температурата в стаята. Целта е зададената температура да не се променя с повече от градус и в същото време използвания климатик да вкарва достатъчно топлина на ниска цена. Собствениците на инверторни климатици не бива да се притесняват относно този факт защото по този начин те спестяват колкото и парадоксално да звучи. Инверторнните климатици работят с най-високата си степен на енергийна ефективност когато, температурата в стаята е точно толкова колкото е зададена и единственото което прави вашия климатик е да компенсира загубите респективно приходите през лятото на топлина. Спестването на електроенергия при инверторните климатици се получава поради факта, че те намаляват оборотите на компресора.

 

5.      На каква температура да настроя моя климатик?

 

Няма точен отговор на този въпрос тъй като усещането за топло и студено е много субективно. Повечето климатици могат да контролират вътрешната температура в диапазона от 16°C до 30, но каква температура да поддържа вашия климатик зависи от няколко фактора. Най главния фактор е при каква температура вашето тяло се чувства най комфортно. Това е доста субективно защото усещането за топо и студено зависи също и от влажността в помещението. За това усещане си има психометрични графики, но тъй като влажността във всяко помещение общо взето е постоянна всеки сам може да прецени точната температура. Втория фактор е разхода на електроенергия като неговото проявление е най-силно при инверторните климатици. Има един много съществен извод от основния физичен принцип по който работят всички климатици колкото по-малка е разликата между външната и вътрешната температура толкова по-ефективен в енергийно отношение е дадения климатик. Резултата от този факт е не само по-ниска сметка за ток в случайте на по-ниска зададена температура, а и по-ниска цена на създаденото отопление. Много важно е при минусови температури да не се задава по-висока температура от 21-24 градуса, тъй като климатика трябва да достигне зададената от вас температура и да премине в режим на разобледяване на външното тяло. Ако е зададете крайно висока температура, климатика приема командата ви за грешна, и първо няма да може да достигне желаната от вас висока температура и второ има голям риск за обледяване на външното тяло.