Обща информация за климатиците

Posted by kristian 10/04/2015 1 Коментари
1. Видове климатици

 

 Сплит

 

Наименованието на този тип климатици идва от английската дума “split”, което най-общо означава разделяне. Състои се от два основни блока: вътрешен, разположен в помещението и външен. Те са съединени помежду си с многожилен електрически кабел, медни тръби с топлоизолация, в които циркулира фреон, а също така и дренажни (отводнителни) маркучи. Поради това разделяне вътрешния блок може да се монтира на което и да е място в помещението, без да е зависимо от разположението на прозорците, както е при климатиците прозоречен тип. Най-шумният част от климатика – компресорът, е изнесен като външно тяло. Едно от основните преимущества на сплит системите е възможността за избор между разнообразни типове вътрешни тела. Те могат да са стенни, подови,таванноподови, колонни, за вграждане в тавана – касетни или канални.
 

 

 

 

Мулти-сплит

 

Този тип климатични система се явява разновидност на сплит системите и се отличава по това, че към едно външно тяло се свързват няколко вътрешни – обикновено 2 до 4-5 тела. При това вътрешните тела могат не само да са с различна мощност (2-5kW), но и от различни типове. Подобно конструктивно решение позволява цялостно запазване на външния вид и фасадата на сградата.Обикновенно стойността на монтажа им е от 1,5 до 2 пъти по-висока, поради по-дългите тръбни връзки между телата. Не може да се пренебрегне и факта, че при авария на външния агрегат цялата мулти-сплит система спира да работи (включително всички вътрешни тела) – от тази гледна точка, надеждността на няколко самостоятелни сплит системи е по-висока, отколкото на една мулти-сплит.

 

 

2. Според типа

 

 

 

Стенен

 

Най-често срещаните и най-достъпни (ценово) - климатици. Стенният климатик може да бъде инсталиран във всяка стая - офис, апартамент, магазин. Тяхната мощност (2-8 kW) може да охлажда/отоплява от 15 до 70 квадратни метра. Вътрешното тяло на климатика обикновено са монтирани в горната част на стената, близо до прозореца, а външният - под прозореца. Това разположение позволява да се намали разстоянието между вътрешното и външното тяло, а дължината на тръбите обикновено не надвишава 3-4 метра. Ценовия диапазон на стенните климатици е от 500 до 2000+ лева.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подови

 

Вътрешните тела на подовите климатици се монтират или на самия под или малко над него. Главната особенност на подовите климатици е възможността за монтаж в ниша частично или напълно без да се загуби топлинен капацитет. Много подходящ за тавански помещения със скосове кадето няма възмосност за монтаж на друг вид климатик. Тяхната мощност (2-6 kW) може да охлажда/отоплява от 15 до 45 квадратни метра Най-често се вътрешното тяло се монтира под прозорец, а външното директно зад нега.Това разположение позволява да се спестят външни тръби висящи като "черва" на фасадата. Донякъде подовите климатици имат известно преимство при отопление спрямо по-често използваните за високостенен монтаж, тъй-като температурата в стаята често е неравномерна във височина и близо до пода възхуха е малко по-студен спрямо този близо до тавана. Ценовия диапазон на подовите климатици е от 2000 до 3000+ лева.

 

 

 

 

 

 Таванно-подови

 

 

Ако помещението няма окачен таван, е удачно използването на таванноподов климатик. Той е с малка височина – 18-25см и обикновено се монтира непосредствено на самия таван, т.е. хоризонтално. Възможен е и вертикален монтаж на стената. При това въздушният поток в първия случай се направлява нагоре, при втория - надолу към пода. Тази конструкция позволява равномерно разпределение на охлаждащия въздух в помещението, като се избягва пряко попадане на въздушния поток върху хората. При някои модели е възможно и разпределение на въздуха в четири посоки.

 

 

 

 

 

 

 

 

Касетъчни

 

Климатикът касетъчен тип също се инсталира в окачен таван. Разликата тук спрямо каналния тип е, че касетъчният разпределя охлаждания въздух посредством колектори в четири посоки. Това осигурява по-равномерно и по-бързо охлаждане/отопление на цялото помещение. Долната част на касетъчния климатик има размера на стандартна плоча за окачен таван – 600 х 600мм, а при по-мощните модели, този размер се удвоява – 1200 х 600мм. Разпределителните отвори се закриват с декоративна решетка, така че климатикът става почти незабележим, без да се нарушава вътрешния интериор на помещението.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Колонен

 

Колонният климатик се използва там, където е необходима голяма мощтност, без конкретни изисквания към формата на помещението. По габарити тези климатици напомнят на хладилник, монтират се на пода и изискват доста голяма площ за инсталиране. Освен това създават силен напор на въздух и не се препоръчва в непосредствена близост до тях да има хора. Използват се за отопление/охлаждане на големи помещения – магазини, ресторанти, заведения, търговски центрове и т.н.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Какво да гледаме 

 

 

 

Нивото на шум

 

Ако планирате да инсталирате климатик в спалнята, или в непосредствена близост до външния блок на прозорец на нервни съседи, ние препоръчваме да се обръща внимание на нивото на шума на придобитата машина. Шум се измерва в децибели - относителна единица, показваща колко пъти един звук е по-силен от другите. За 0 db е приет слуховия праг(имайте предвид, че в този случай нивото на шума по-малко от 20db всъщност не се чува). Нивото на шепот - 25-30 децибела, шум в офисни помещения, както и обемът на нормален разговор, съответства на 35-45 децибела, а шума на оживена улица или силен разговор - 50-70 децибела.

По-голямата част климатиците, шума на вътрешното тяло е в диапазона 22-30 децибела, а на външното тяло - 38-54 децибела. Може да се види, че шумът, на вътрешното тяло не надвишава нивата на шум на офис площи. Така че обърнете внимание на тази опция има смисъл, ако имате намерение да инсталирате климатик в тиха стая (спалня, частен офис, и така нататък.).

 

 

 

Енергийна ефективност

 

Основен фактор са коефициентите SCOP и SEER. Точното им описание можете да намерите в предходни наши статии, за това няма да навлизам в тяхното, а обобщено ще заявя „Колкото по-висока стойност имат, толкова по-ниска ще бъде сметката за ток в края на месеца.” Винаги съветвам клиентите да обърнат конкретно внимание най-вече на коефицента SCOP (коефицент на отопление) тъй като общата сезонната консумация на ел. енергия който климатикът Ви ще изразходи за охлаждане спрямо общата сезонна консумаця на отопление е 1 към 10.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цената

 

Почти при всеки купувач , който търси дадена стока на първо място стои въпроса с цената. Климатикът трябва да знаете е специфичен уред. Докато с много други електроуреди може да се направи компромис, с климатичната техника не е така. Най кратко казано пред Вас стои следната дилема. Вариант 1- Прави се по-скъпа първоначална инвестиция-получавате се по ниски сметки за ток, по ниски нива на шум, по добър комфорт, по висока надежност. Вариант 2- Прави се по-ниска първоначална инвестиция- получават се по-високи сметки за ток, по шумен климатик и най –вече ниска надежност. Имайте предвид, че ако закупите евтин климатик,  той най вероятно няма да устои на същите климатични промени и условия, на които би издържал един по качествен. Не се оставяйте цената да ви заблуди, тъй като често евтините климатици не са особено качествени, а степенна им на ефективност е доста по-малка от тази на по-скъпите климатици. Когато получите две, три или пет години гаранция за нискобюджетен климатик и той откаже да работи зимата, когато е най-студено или лятото в най-горещото време потърпевши се Вие. Оставате две, три или повече седмици без климатик и си причинявате единствено нерви, главоболие и не на последно място, загуба на пари. В последствие като се „тегли чертата“ сами ще установите, че първият вариант е правилния. Колкото и гръмки обещания да чувате няма как да получите добър продукт на ниски цени. Много хора в стремежа си да спестят малко пари, купуват евтино и впоследствие съжаляват. Една английска поговорка гласи: „Твърде съм беден, за да купува евтини неща“.

 

 

 

 

Пречистване на въздуха

 

Kлиматиците , дори и най-евтините модели, имат стандартен противопрахов филтър, който улавя летящите във въздуха по-едри замърсители. Освен да почиства въздуха, който дишаме, той предпазва и топлообменника от замърсяване. Това, което трябва да правим за нашия климатик, за да му се радваме дълги години, е на всеки две седмици да чистим филтрите му. Други филтри са:

плазма
Попаднали под 4800V напрежение, бактериите ,вирусите ,гъбите и спорите на растения нямат шанс. По-едрите частици като прах , животински косми и др., които са успели да преминат през противопраховия филтър се наелектризират при преминаване през плазмата и се натрупват върху електростатичния филтър. Плазмата е вечна и не изисква допълнителна подмяна. Освен всичко това, плазма филтърът йонизира въздуха с отрицателни йони.
Вече станал почти сериен за климатиците, е
йонизаторът
Концентрацията на отрицателни йони в местностите, които ни тонизират, е много голяма. Например ако вкъщи тя е 50 на куб.см., то край брега на морето е 10 000. За да ни накарат да се почувстваме като след дъжд или високо в планината, производителите на климатици, създават йонизатора. Днес той е дотолкова рапространен, че се превърнал в стандартен за повечето модели.
Почти всички климатици имат допълнителни 
електростатични филтри 
за финно почистване на въздуха. Те са обработени допълнително с биологично активни вещества с бактерицидно действие.Такива са: катехиновият филтър -силен природен антисептик,съдържащ се в чая, васаби, извличан от японския хрян васаби, ябълков и др. Електростатичните филтри имат ограничения срок на действие.

 

 

 

 

Екстри за по добър комфорт

 

И ако само допреди няколко години у нас всичко се изчерпваше с този стандартен филтър, то японските гиганти в бранша отдавна „бълваха” топ-модели с какви ли не екстри. На повечето вече се радваме и в България. Една от най-забележителните е:
самопочистването. При някои модели на определен интервал, започва самопочистване на филтрите, като праха и мръсотията се отлагат в специален контейнер, който трябва да се почиства само 2-3 пъти в годината. Вероятно сте чували да казват, че сплит-системите не вкарват свеж въздух, а само въртят този в стаята. Отскоро обаче има модели, които са снабдени с 
Аспирация/Вентилация. Това са екстри, които действително можете да усетите. При аспирацията, климатикът “взема” отвън чист въздух, а отработеният, богат на СО2 изхвърля навън. За да не се губи топлина при тази дейност, е вграден рекооператор. Той “взема” топлина от изходящия въздух и я „дава” на входящия. Така се извършва проветряване без загуба на топлина. Научни изследвания на човешката мозъчна кора, доказват че кислородът спомага за по-бързото възстановане след стрес и умствена умора.

Сензорът или окото. Тя позволява в отделна зона от стаята, например където играе вашето дете, да бъде поддържана определена температура. Другата разновидност на тази екстра е изпращането на въздушният поток в зона, различна от тази, в която в момента се намира човек. Ако в стаята са засечени двама души, сензорът за движение, заедно с режима комфорт (охлаждането е насочено към тавана,затоплянето към пода), ще се погрижат въздушния поток да е далеч от тях. Ако не са засечени хора, уредът автоматично ще превключи на енергоефективна настройка.

 

 

4. Класификация

 

 

Класифициране по качество

 

ГРУПА 1 - В първа група са японски високотехнологични компании,световни лидери в тази област.Климатиците от тази група имат отлични потребителски характеристики и системи за защита и самадиагностика.:

TOSHIBA, MITSUBISHI, DAIKIN, FUJITSU, HITACHI, PANASONIC

ГРУПА 2 - В тази група влизат корейски,китайски,американски и европейски компании с прилично качество и надеждност на продуктите. Тези производители се отличават с отлично съотношение цена/качество като отстъпват по надеждност на климатиците от първа група.:


LG, CARRIER, SAMSUNG

ГРУПА 3 - В трета група са така наречените бюджетни климатици. При тях качеството,надежноста и техническите характеристики са значително по-ниски от първа и втора група.В тази група са китайски и турски производители.:


NIPPON, HISENSE, HAIER, FINLUX, GREE, BEKO, AUX и др.

 

 

 

 
5. Често задавани въпроси

 

 

1.      Мога ли да отоплявам/охлаждам 2 помещения с един климатик?

 

С помощта на една климатична система състояща се от едно външно тяло и едно вътрешно не трябва да се охлаждат или отопляват две помещения освен ако тя не е мулти сплит система едно външно тяло с две три или четири вътрешни тела в някои случаи и до осем вътрешни тела . Този проблем може да има частично решение ако двете стаи имат обща врата. В едната от тях може да се постави климатична система монтирана срещу вратата. Мощността й трябва да бъде съобразена с общия обем на двете помещения. Въздушната струя по естествен начин ще преминава от едната в другата стая. Недостатъкът на това решение ще е получената разлика в температурите при отопление на двете стаи която понякога достига 10 градуса. Проблемът се състои в това че топлия въздух остава в горната част на помещението и не може да преодолява портали.

 

2.      При избор на инверторен климатик се гледа максималната мощност. 

 

Не не е вярно. В каталозите за инверторни климатици като характеристика се дава номинална мощност минимална и максимална. Това се прави с цел потребителят да бъде запознат с възможностите на машината да се справя със зададената температура в помещението. Минималната мощност се дава в режим на поддържане при достигане зададената температура максималната мощност климатика развива при първоначално пускане до достигане на зададена температура. В случай че климатика не може да достигне градусите той продължава да работи като черпи повече електричество и има голяма опастност да се повреди. Тук правим аналогия с автомобилите не може да караме колата си постоянно с максималната скорост колкото може да вдига.

 

3.      Опасен ли е фреонът за здравето?

 

Не не е Фреоните са безвредни и безопасни за човешкото здраве и живот.Дори старите фреони R 22 не са. Те са вредни единствено за озоновия слой на атмосверата. 

 

4.      Сплит или мулти сплит система?

 

Тук ще се опитаме да размишляваме върху предимствата и недостатъците на инверторните климатици мултисплит системи. Противно на всеобщо възприетото мнение мултисплит климатиците не излизат по евтино на клиента от съответния брой единични сплит системи климатици. Качествен марков мултисплит струва с 30 до 50% по скъпо от климатизиране с отделни климатици. Допълнително се натоварва цената на климатичната мултисплит система от по скъпата инсталация защото най често климатика мултисплит изисква по дълги трасета.По дългите трасета обикновенно са с по грозен монтаж и проблемно извеждане на конденза. При повреда във външното тяло на климатика спират работа всички вътрешни тела т.е. нямаме климатизация във всички помещения. И другия недостатък на климатиците мултисплит система е че при екстремни натоварвания при много ниски външни температури в режим отопление или много високи в режим охлаждане мултисплита не може да отдаде мощноста която отдават съответния брой единини сплитове. С оглед на всичко написано дотук логично възниква въпроса защо тогава се произвеждат мултисплитовет. Не можем да отречем и плюсовете на този тип климатици. При ново строителство когато има възможност предварително да се положат трасетата и да се изгради дренажна система мултисплит климатиците са удачен вариант защото не натоварват фасадата с външни тела. Когато имаме ограничение в ел. мощностите мултисплит климатика също е по добър избор. Най голямото предимство на климатичната мултисплит система е по ниското минимално топлоотдаване и съответно по добър комфорт от по рядко включване и изключване на машината и съответно избягване на ефекта on off при сравнително по топло време в режим отопление.

 

5.      Мобилни климатици ?

 

Мобилните климатици намират много ограничено приложение заради големия си недостатък да изхвърлят въздух от стаята който вече са климатизирали. Самия мобилен климатик подобно на прозоръчния е произведен в един корпус и от него излиза една тръба предвидена да бъде свързана към комина. Ако няма такава възможност е необходимо да бъде направен отвор през който да излезе тази тръба навън подобно на абсорберите при готварските печки. Въпреки че е мобилен този климатик всъщност трябва да бъде стационарен за даденото помещение. При работата си той взема въздух от стаята загрява го докато охлажда друг и загретия въздух излиза навън. Техните цени са близки до тези на сплит системите което ги прави много рядко предпочитани и се използват само в крайни случай.

 

6.      Да си купя ли японски климатик на 100V/60Hz, втора употреба или нов?

 

Тези модели инверторни климатици са произведени в Япония и са работили между 5 и 8 години морално остарели модели. Предназначени за японския вътрешен пазар и не отговарят на стандартите за електрозахранване в Европа.В Европа електрозахранването е 220 240 ВОЛТА и 50 ХЕРЦА в Япония електро захранването е 100 110 ВОЛТА и 60 ХЕРЦА. Този токов проблем е решен със самоделен трансформатор но остава проблема с честотата на тока което води до недотам ефективна работа което от своя страна обезмисля инверторната технология. Предлагат се на различни цени и с гаранция до 1 година.Вероятноста този климатик да Ви служи повече от 2 години е почти нулева. Дали това е разумна покупка Решете сами Нашия съвет е по добре обикновен неинверторен но нов марков климатик който е 800 1100 лева с 3 годишна гаранция и щe Ви служи поне10 години. ВНИМАНИЕ Климатиците произведени за европейския пазар работят на напрежение 220 V Волта и честота 50 Hz Херца имат инструкции от производителите на всички европейски езици и дистанционните управления са на английски език.БЪДЕТЕ РАЗУМНИ И НЕ КУПУВАЙТЕ КЛИМАТИЦИ ПРОИЗВЕДЕНИ И ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ЯПОНСКИЯ ПАЗАР НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА НОВИ ИЛИ ВТОРА УПОТРЕБА НА КОИТО СЕ ПОСТАВЯТ САМОДЕЛНИ ТРАНСФОРМАТОРИ ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО И ИНСТРУКЦИИ НА ЯПОНСКИ С ЯПОНСКИ НАДПИСИ НА ДИСТАНЦИОННОТО УПАВЛЕНИЕ КОИТО РАБОТЯТ НА НАПРЕЖЕНИЕ 100 V ВОЛТА И ЧЕСТОТА 60 Hz ХЕРЦА НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА НОВИ ИЛИ ВТОРА УПОТРЕБА. НИКОЙ ЯПОНСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ НЕ Е ОТОРИЗИРАЛ С ДОГОВОР ВЪПРОСНИТЕ ТЪРГОВЦИ ДА ПРОДАВАТ МОИНТИРАТ И СЕРВИЗИРАТ ТЕЗИ КЛИМАТИЦИ. Никой не ви казва че трансформатора без който не може да работи климатика ви консумира постоянно около 200 вата на час. Което обезмисля високият коефициент на климатизатора.

 

7.      Как да изчисля каква мощност климатик ми е необходим?

 

Изборът на климатик е съобразен най вече с отчитане на особеностите на вашето помещение. Най добре е да Ви посети и консултира специалист от професионална фирма. Различните марки климатици имат различни критерии за оразмеряване. В най общите случаи за стандартни жилища формулата е не по малко от 40 вата на кубик за охлаждане и около 65 70 вата на кубик в режим на отопление. В много от случаите тези изчисления се завишават като се взема предвид изложението изолацията дограмата приземен етаж и ред други обстоятелства. За търговските помещения трябва да се отчитат броя на посетителите кафе машини хладилни витрини всички други уреди отделящи топлина както и наличието на вентилация остъкляемост..и др.

 

8.      От къде да си закупя климатик? От магазин за битова и бяла техника или от специализиран магазин за Климатична техника.

 

Подбора на климатик за дома е важна покупка и трябва да подходим много отговорно. Ако изберете търговец при който има всевъзможна бяла и битова техника ви предупреждаваме че рискувате да попаднете на грешен и неправилен избор на климатик.В такива магазини трудно ще намерите квалитетни марки. Предлаганите там климатици са с по ниско качество малък температурен диапазон съмнителен производител и най важното трудно ще намерите професионална консултация.Нещо което е много важно – тези магазини за бяла техника а също и големите вериги магазини нямат собствени монтажни групи. Те работят с няколко местни фирми които в по вечето случаи дори нямат и договори с вносителите на марките. А това ще доведе до проблеми със сервизирането. Прероръчваме ви да посетите магазините специализирани за климатици одобрени за европеиския пазар и там ще намерите това което търсите. Любезна консултация професионален монтаж ангажимент за гаранционно обслужване.

 

9.      До каква външна температура можем да използваме климатика за отопление през зимния сезон?

 

Kлиматик или така наречената обикновенна сплит система може да бъде използвана за отопление в диапазона от +24 градуса до -15, а при някои климатици и до -25 градуса в зависимост от марката и производителя.

 

 

10.      С какво да се отоплявам: радиатор, конвектор, калорифер, пр.газ, ТЕЦ или с климатик?

 

Повишаването на цените на горивата и енергията в световен мащаб поставя все по- сериозно въпроса за използване на нови или възобновяеми източници на енергия с по-ниска себестойност. Бързото развитие на технологиите в климатичната техника и микропроцесорното управление доведоха да постигане на висока ефективност и ниска енергоемкост на климатичните системи, което ги прави една много добра алтернатива за отопление и то не само в преходните сезони а и през цялата зима. Основното предимство на отоплението с климатик е ниската себестойност на топлинната енергия получена по този начин. Съвременните климатици имат висок коефициент на преобразуване на енергията SCOP при отопление от 3.8 до 6. Това прави отоплението с климатик значително, понякога в пъти по-евтино от използването на електрически радиатори, калорифери, конвектори, централно отопление с ТЕЦ и природен газ.