Новини

Видове климатици

1. Според вида

Сплит

Наименованието на този тип климатици идва от английската дума “split”, което най-общо означава разделяне. Състои се от два основни блока: вътрешен, разположен в помещението и външен. Те са съединени помежду си с многожилен електрически кабел, медни тръби с топлоизолация, в които циркулира фреон, а също така и дренажни (отводнителни) маркучи. Поради това разделяне вътрешния блок може да се монтира на което и да е място в помещението, без да е зависимо от разположението на прозорците, както е при климатиците прозоречен тип. Най-шумният част от климатика – компресорът, е изнесен като външно тяло. Едно от основните преимущества на сплит системите е възможността за избор между разнообразни типове вътрешни тела. Те могат да са стенни, подови,таванноподови, колонни, за вграждане в тавана – касетни или канални.

Мултисплит 

Този тип климатични система се явява разновидност на сплит системите и се отличава по това, че към едно външно тяло се свързват няколко вътрешни – обикновено 2 до 4-5 тела. При това вътрешните тела могат не само да са с различна мощност (2-5kW), но и от различни типове. Подобно конструктивно решение позволява цялостно запазване на външния вид и фасадата на сградата.Обикновенно стойността на монтажа им е от 1,5 до 2 пъти по-висока, поради по-дългите тръбни връзки между телата. Не може да се пренебрегне и факта, че при авария на външния агрегат цялата мулти-сплит система спира да работи (включително всички вътрешни тела) – от тази гледна точка, надеждността на няколко самостоятелни сплит системи е по-висока, отколкото на една мулти-сплит.

1. Според типа

Стенен

Най-често срещаните и най-достъпни (ценово) – климатици. Стенният климатик може да бъде инсталиран във всяка стая – офис, апартамент, магазин. Тяхната мощност (2-8 kW) може да охлажда/отоплява от 15 до 70 квадратни метра. Вътрешното тяло на климатика обикновено са монтирани в горната част на стената, близо до прозореца, а външният – под прозореца. Това разположение позволява да се намали разстоянието между вътрешното и външното тяло, а дължината на тръбите обикновено не надвишава 3-4 метра. Ценовия диапазон на стенните климатици е от 500 до 2000+ лева.

Подови

Вътрешните тела на подовите климатици се монтират или на самия под или малко над него. Главната особенност на подовите климатици е възможността за монтаж в ниша частично или напълно без да се загуби топлинен капацитет. Много подходящ за тавански помещения със скосове кадето няма възмосност за монтаж на друг вид климатик. Тяхната мощност (2-6 kW) може да охлажда/отоплява от 15 до 45 квадратни метра. Най-често вътрешното тяло се монтира под прозорец, а външното директно зад нега.Това разположение позволява да се спестят външни тръби висящи като “черва” на фасадата. Донякъде подовите климатици имат известно преимство при отопление спрямо по-често използваните за високостенен монтаж, тъй-като температурата в стаята често е неравномерна във височина и близо до пода въздуха е малко по-студен спрямо този близо до тавана. Ценовия диапазон на подовите климатици е от 1600 до 3000+ лева.

Таванно-подови

Ако помещението няма окачен таван, е удачно използването на таванноподов климатик. Той е с малка височина – 18-25см и обикновено се монтира непосредствено на самия таван, т.е. хоризонтално. Възможен е и вертикален монтаж на стената. При това въздушният поток в първия случай се направлява нагоре, при втория – надолу към пода. Тази конструкция позволява равномерно разпределение на охлаждащия въздух в помещението, като се избягва пряко попадане на въздушния поток върху хората. При някои модели е възможно и разпределение на въздуха в четири посоки.

Касетъчен

Климатикът касетъчен тип се инсталира в окачен таван. Разликата тук спрямо каналния тип е, че касетъчният разпределя охлаждания въздух посредством колектори в четири посоки. Това осигурява по-равномерно и по-бързо охлаждане/отопление на цялото помещение. Долната част на касетъчния климатик има размера на стандартна плоча за окачен таван – 600 х 600мм, а при по-мощните модели, този размер се удвоява – 950 х 950мм. Разпределителните отвори се закриват с декоративна решетка, така че климатикът става почти незабележим, без да се нарушава вътрешния интериор на помещението.

Колонен

Колонният климатик се използва там, където е необходима голяма мощтност, без конкретни изисквания към формата на помещението. По габарити тези климатици напомнят на хладилник, монтират се на пода и изискват доста голяма площ за инсталиране. Освен това създават силен напор на въздух и не се препоръчва в непосредствена близост до тях да има хора. Използват се за отопление/охлаждане на големи помещения – магазини, ресторанти, заведения, търговски центрове и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *